Programmabegroting 2021

PROGRAMMA 1 LEVEN

Deelprogramma 1.1 Breed Sociaal domein

Wat willen we bereiken?

Breed Sociaal Domein
Een duurzame en gezonde Venrayse samenleving betekent voor ons, naast investeren in energie, klimaat en circulaire economie, ook dat iedereen, inwoners en partners, naar vermogen meedoet en participeert. De kracht van de Venrayse samenleving geldt hierbij als uitgangspunt. Waar nodig en mogelijk bieden we als gemeente de noodzakelijke ondersteuning. Voor ons zijn het uitgaan van eigen kracht, preventie en innovatie belangrijke uitgangspunten. Dit geldt niet alleen voor onze inwoners, maar ook als het gaat om onze voorzieningen en thema’s als onderwijs, kunst en cultuur, sport en subsidies. Wij zetten in op het bevorderen van de verbinding tussen de verschillende beleidsterreinen en het daarbij investeren in netwerken en het bouwen aan relaties.

Vanuit deze filosofie zijn we aan de slag om de transformatie binnen het brede sociaal domein verder vorm te geven. Daarbij gaat het vooral om een andere manier van denken en handelen: doen wat nodig is, waarbij gekeken wordt naar wat inwoners in hun specifieke situatie zelf kunnen én vervolgens eventueel nodig hebben. Steeds hebben we daarbij een inclusieve samenleving voor ogen. Iedereen moet mee kunnen doen. Deze transformatiegedachte is verwoord in de kadernota Sociaal Domein: de volgende stap.

We investeren in de sociale basis en leggen minder focus op zorgvoorzieningen. Door promotie en preventie verminderen we de druk op de financiën zonder de kwaliteit van de ondersteuning te ondermijnen. Daarbij is het ‘werken volgens de bedoeling’ een belangrijke leidraad die zowel bij ons als bij onze partners en inwoners om een cultuurverandering vraagt. Innovatie en experimenteren zijn daarbij belangrijk om daadwerkelijk een volgende stap te zetten.
We zien in Venray een toenemend beroep op de voorzieningen in het sociaal domein. Wat dat betreft volgen wij hier het landelijk beeld. Daarnaast is er sprake van een blijvende stijging van prijzen. Daarmee staat de begroting van het sociaal domein stevig onder druk. Als gevolg van Corona zal de economie ernstige schade oplopen en neemt de druk op onder meer uitkeringen, bijzondere bijstand en schulddienstverlening toe. Voor het sociaal domein is de komende jaren kostenbeheersing noodzakelijk willen wij in de toekomst de zorg kunnen blijven leveren aan de inwoners die dit het hardst nodig hebben.

De kadernota sociaal domein kent 5 bouwstenen. Per bouwsteen zijn de volgende indicatoren en, waar aan de orde, ‘early warnings’ geformuleerd:

Omgeving

Vangnet

Houding & gedrag

Communicatie

Financiën

Door middel van de pictogrammen bij de verschillende basisindicatoren is aangeven welke trend wij verwachten. Gedetailleerde verantwoording over de indicatoren vindt plaats via de rapportage sociaal domein. De rapportage sociaal domein verschijnt ieder half jaar.

Deze pagina is gebouwd op 12/02/2020 18:33:56 met de export van 12/02/2020 18:17:03