Programmabegroting 2021

PROGRAMMA 2 WONEN

Deelprogramma 2.3 Veiligheid en Handhaving

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Aanpakken van vormen van criminaliteit/ondermijning

Continu

Na een evaluatie in 2020 heeft de Ondermijningstafel Venray-Gennep een definitieve status gekregen. Voor complexe ondermijningsvraagstukken wordt binnen dit gremien de meest kansrijke aanpak bepaald (strafrechtelijk, bestuurlijk, fiscaal). Het RIEC heeft hierbinnen een belangrijke adviserende taak. Vanuit de Ondermijningstafel wordt nauw samengewerkt met het intergemeentelijke interventieteam, primair gericht op complexe handhavingsvraagstukken. Dit team is in de tweede helft van 2020 van start gegaan en zal in 2021 verder doorontwikkeld worden. De lokale aanpak is verstevigd met de inzet van de toezichthouder alsook dankzij de inzet van de versterkingsgelden. De campagne, die in samenwerking met MMA is opgezet, wordt in 2021 verder op maat gemaakt. Ook wordt geëxperimenteerd met de inzet van data-analyse om tot een gerichtere inzet te komen. Onder de vlag van de regiodeal komen verder projecten tot uitvoering, die gericht zijn op het voorkomen en/of aanpakken van uiteenlopende vormen van ondermijnende criminaliteit. Als gevolg van het van kracht worden van landelijke ondermijningswetgeving komen er meer bestuurlijke instrumenten ter beschikking. Op onderdelen zal aanvullende beleid geformuleerd moeten worden. 

Invulling geven aan beleid en aanpak van personen met verward gedrag

2023

Het jaar 2021 staat in het teken van borgen en inbedden van onderdelen uit de integrale aanpak personen met verward gedrag. Voor passend vervoer is een transitie doorgemaakt, waarbij vanaf 2021 de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) hoofdaannemer is. De RAV kan voor het vervoer van personen met verward gedrag de GGZ Vervoersdienst als onderaannemer inschakelen. De eindverantwoording van de subsidie passend vervoer vindt in 2021 plaats. De inzet van de regionale projectleider voor Noord-Limburg is middels een subsidie van ZonMw verlengd tot eind 2021. De pilot met het Herstelhuis is verlengd en loopt door tot september 2021. Op basis van een evaluatie wordt in 2021 besloten of het Herstelhuis permanent blijf. Afhankelijk van de uitkomst van de evaluatie in het najaar 2020 wordt het Meldpunt Signaal doorgezet in 2021. De pilot inclusieve samenleving heeft aangetoond welke aanpakken succesvol zijn en ingezet kunnen worden in de verschillende wijken. De inzet van de centrumondersteuner in het kernwinkelgebied is verlengd tot februari 2023. Of de pilot met de time-out voorziening alsnog van de grond komt, is op het moment van rapporteren nog onzeker. Na de spoedreparatiewetgeving in 2020 volgt er in 2021 een eerste evaluatie van de Wet verplichte ggz (Wvggz) en Wet zorg en dwang (Wzd). De pilot ketenveldnorm, waarbij gemeenten de kosten van de aanmeldfase financieren tot 2022, wordt geëvalueerd. Al deze ontwikkelingen maken dat er ook kritisch gekeken wordt naar de governance rondom het Zorg- en Veiligheidsdomein.

Inhoud geven aan de campagne #RespectOn

2021

In november 2020 wordt de 3-jarige campagne #RespectOn afgerond met een filmfestival en andere activiteiten in de Week van Respect. In deze laatste fase wordt de eindmeting opgemaakt en worden voorbereidingen getroffen om onderdelen uit de campagne te kunnen borgen. In samenspraak met ambassadeurs wordt bezien hoe het gedachtegoed achter #RespectOn vanaf 2021 verder uit te dragen. Besluitvorming op basis van een uitgebreide evaluatie vindt plaats uiterlijk in de eerste helft van 2021.

Opstellen regionaal crisisplan

2021

Vanwege de Corona crisis en de discussie die nog gevoerd moet worden binnen de veiligheidsdirectie, is het regionaal crisisplan nog niet gereed. De planning is nu medio 2021.

Inspannen voor bandweerzorg

2021

De voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne zijn getroffen en de daarbij behorende brandweerzorg.

Intensiveren toezicht en handhaving veehouderij

2021

De intensivering van toezicht en handhaving is opgenomen in het Uitvoeringsprogramma 2021. Het toezicht op intensieve veehouderijen die van de stoppersregeling gebruik hebben gemaakt wordt gecontinueerd. Daarnaast wordt het toezicht op de uitvoering van de Saneringsregeling varkenshouderij voor de ondernemers die aan deze regeling deelnemen geïntensiveerd. Er wordt gewerkt aan een definitieve regeling voor het beëindigen van nertsenfokkerijen. Hierdoor wordt waarschijnlijk de beëindigingstermijn aanzienlijk verkort.

Organiseren samenwerking op het gebied van thuistaken VTH

2021

In de tweede helft van 2020 wordt de samenwerking NNL verder uitgewerkt onder de begeleiding van een extern bureau. Het streven is om de nieuwe samenwerkingsovereenkomst per 1-1-2021 in werking te laten treden.

Meewerken aan één gemeenschappelijke VTH-applicatie voor Limburg

2021

Provinciaal is een aanbesteding gedaan voor een gemeenschappelijke informatievoorziening voor taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). De gemeente Venray is hierbij aangesloten, samen met ruim 20 andere overheidsorganisaties (gemeenten, Provincie, Veiligheidsregio, Regionale Uitvoeringsdiensten). De aanbesteding is afgerond en leverancier is aan Roxit met applicatie Squit 20/20 gegund. De verwachting was dat de gemeente Venray in het tweede helft van 2020 aangesloten zou worden op de VTH-applicatie. Door problemen in het implementatietraject is het waarschijnlijk dat de feitelijke invoering pas definitief in 2021 wordt afgerond.

Deze pagina is gebouwd op 12/02/2020 18:33:56 met de export van 12/02/2020 18:17:03