Programmabegroting 2021

PROGRAMMA 4 BESTUREN

Deelprogramma 4.2 Duurzaamheid

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Uitvoering proces Duurzaamheid "Venray vergroent"

Continu

Om uitvoering te geven aan het Collegeprogramma 2018-2022 is het procesplan duurzaamheid 'Venray Vergroent' vastgesteld. Duurzaamheid is daarin uitgesplitst in de onderdelen Energietransitie, Klimaatadaptatie en Circulaire Economie. Voor deze onderdelen zijn deelprojectplannen opgesteld. De raad wordt hierover geïnformeerd via de voortgangsrapportage Majeure Projecten.

Opstellen Duurzaamheidsvisie

 2021

In 2020 wordt gewerkt aan het opstellen van een visie op duurzaamheid. Hierin wordt de samenhang tussen de bovengenoemde 3 onderdelen uitgewerkt. Verder wordt voor de totstandkoming aansluiting gezocht bij het proces van de omgevingsvisie waarbij in het participatieproces  het thema duurzaamheid nadrukkelijk aandacht krijgt.
Vaststelling van de duurzaamheidsvisie staat gepland voor 2021.

Uitvoering Energietransitie

Continu

In het deelprojectplan Energietransitie staan diverse projecten op het gebied van duurzame energieopwekking en energiebesparing die worden opgepakt en uitgevoerd. Over belangrijke projecten vindt een aparte rapportage plaats.

Faciliteren, stimuleren en realiseren van projecten voor grootschalige duurzame energieopwekking

Continu

Het voorstel Kader Opwekking Duurzame Energie (KODE Venray) is vastgesteld door de gemeenteraad. De lopende en nieuwe aanvragen worden beoordeeld aan de hand van dit kader.

Opstellen RES (Regionale EnergieStrategie) in samenwerking met regiogemeenten

2021

De uitgangspunten RES zijn in 2020 door de gemeenteraad vastgesteld. De RES 1.0 dient vóór 1 juli 2021 door de gemeenteraad te zijn vastgesteld en ingediend bij het NP RES. De raadsleden, stakeholders en andere belanghebbenden worden actief betrokken bij de uitwerking en totstandkoming van de RES 1.0

Opstellen warmteplannen voor alle wijken richting aardgasloos wonen bestaande
bouw en lerend starten met de eerste wijk

2022

Gemeenten Venray en Beesel hebben gezamenlijk opdracht gegeven aan een adviesbureau voor een verkenning van de alternatieve warmte-opties voor de woningen in verschillende gebieden. Na verkenning in 2020 kan samen met stakeholders (bijv inwoners van een straat of wijk en de woningcorporatie) een volgende stap worden gezet: de vertaling van de mogelijkheden voor aardgasloos wonen naar de praktijk. Planning is om eind 2021 het hele proces af te ronden met een TransitieVisie Warmte.

Organiseren inwonerscommunicatie en beleidscommunicatie

Continu

Communicatie vind doorlopend plaats. Het communicatieplan duurzaamheid bevat vier kernwaarden op basis waarvan de communicatie wordt ingezet bij de lopende projecten en beleidsvorming: We schetsen een eindbeeld; geven handelingsperspectief; geven positieve emotie en betekenis een belangrijke rol in onze communicatie  en laten het verhaal vertellen door mensen in de samenleving. Hiervoor wordt een doorlopende communicatie-agenda duurzaamheid bijgehouden met de deelthema's: energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie.

Deze pagina is gebouwd op 12/02/2020 18:33:56 met de export van 12/02/2020 18:17:03